Uwielbiam mleko kokosowe. Mam ostatnio fioła na punkcie kokosowych smaków.
Zazwyczaj kupowałam mleko w puszce, ale po co przepłacać skoro można na niewielkie pieniądze (3zł za 1,5 l mleka) przygotować sobie takie mleczko w domu.Receptura jest banalnie prosta a mleko pyszne.
Mleko kokosowe jest świetną alternatywą dla osób uczulonych na produkty mleczne, ale warto uzupełnić nim dietę każdej rodziny, bo to smaczny i wartościowy napój, bogaty w witaminy i składniki mineralne. Nie należy jednak przesadzać z ilością (max. filiżanka nierozcieńczonego płynu dziennie) – mleczko jest dość kaloryczne. Mleko kokosowe to uniwersalny dodatek do dań słodkich i wytrawnych – podaje się je na ciepło, np. ryżem, kaszką czy płatkami owsianymi lub na zimno – do ciast, owocowych sałatek, deserów i koktajli, a także jako „zabielacz” do zup i sosów – także tych kremowych. Mleko można wykorzystać do wielu dań np. egzotycznych zup i aromatycznych dań z mięs czy ryb, oraz do słodkich wypieków. Można je wykorzystać również do kawy czy tropikalnych drinków.
Ja najbardziej lubię gotować na nim owsiankę albo pyszne desery z chia.
Domowe mleko kokosowe
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 1500 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania:
- Wiórki zalać 1000 ml wody. Odczekać chwilę aż namokną. Zmiksować blenderem kilka minut (1 min i chwila przerwy aby nie przegrzać urządzenia)
- Masę przelać przez gęste sitko do butelki/słoika.
- Wórki zalać ponownie 500 ml wody i znów zmiksować.
- Przelać przez sitko i gotowe
- Mleko należy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Mleko naturalnie rozdziela się na „gęstą śmietankę” i wodę. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką. Taką śmietankę można również ubić i używa do deserów.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje
Info na temat mleka z tej strony.