Ręka do góry to kupuje gotowe sosy pomidorowe.
Spoko ja również podnoszę 😉 Czasem kupuję gotowe sosy i wcale się tego nie wstydzę, bo na rynku można znaleźć na prawdę pyszne i jakościowo dobre gotowe sosy.
Jednak gdy dzieciakom zachce się pizzy albo spaghetti, a żadnego słoika nie ma w pogotowiu, to robię sama ten szybki i niedrogi sos. Bazylia najczęściej rośnie na parapecie w kuchni, pomidory w puszce stoją zawsze w spiżarni a bez oliwy, cebuli i czosnku nie wyobrażam sobie mojego funkcjonowania w kuchni.
Sos jest na prawdę szybki a jeśli posiadasz blender (taki jak na zdjęciach poniżej) to już w ogóle kilka chwil i pyszny sos gotowy.
Idealnie pasuje do makaronów i różnych zapiekanek. U nas idzie często w duecie z „Najlepszym ciastem do pizzy” oraz z „Klopsami idealnymi”. Będzie też super bazą do zupy pomidorowej czy rybnej.
Ekspresowy sos pomidorowy
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii (łyżeczka suszonej lub inne ziół)
- łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekaj lub rozdrobni w malakserze.
- W garnku (musi być dość wysoki bo sos pryska i zachlapie pół kuchni) rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek z cebulką. Mieszaj co jakiś czas aby się nie przypaliło.
- W międzyczasie dodaj do malaksera pomidory i bazylię. Jeśli nie masz to posiekaj bazylię i pokrój pomidory.
- Gdy cebulka i czosnek się przyrumienią dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Cukier skarmelizuje cebulkę i nada jej fajny smak.
- Dodaj pomidory i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
- Gotuj tak długo aż uzyskasz odpowiednią gęstość. Do klopsików dodaje od razu, do makaronu chwilę redukuję a do pizzy gotuje dość długo aż woda odparuję i będzie gęsty.
Gdy zostanie Ci sos, podgrzej go aż będzie gorący i przelej go do małego słoiczka. Zakręć szczelnie i obróć do góry dnem. Temperatura „zamknie słoik”. Przechowuj w lodówce. Przyda się do pizzy lub zapiekanek.
Podoba się Wam taki szybki sos?