Gołąbki oszukane (bez zawijania)
Pamiętam, jak pierwszy raz usłyszałam nazwę „Oszukane gołąbki”. Co znaczy „oszukane”? Czegoś im brakuje? Ktoś je oszukał?
Nic bardziej mylnego. W tych gołąbkach jest absolutnie wszystko, co w gołąbkach znajdować się powinno. Jedynie wysiłek jaki trzeba włożyć w ich przygotowanie jest o wiele mniejszy niż przy tradycyjnych.
Oba rodzaje gołąbków są według mnie identyczne w smaku. Różni je jedynie konsystencja (uwielbiam to słowo).
Idealne danie na chłodne jesienno-zimowe dni. Rozgrzewają i niesamowicie sycą. Dodając mięso drobiowe i lekko modyfikując sposób przyrządzenia, można je śmiało uznać za danie dietetyczne i zajadać do woli.
Oszukane gołąbki- przepis
Farsz
- ½ kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
- ½ średniej główki kapusty
- 3-4 jaja (całe)
- ½ szkl. ryżu
- ½ szkl. kaszki manny ( pominęłam)
- 1 średnia cebula
- Sól, pieprz, majeranek
- Olej
Sos
- 1 l bulionu
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 lyżeczki cukru
Sposób przyrządzenia
- Kapustę poszatkować, posolić (płaska łyżeczka), wymieszać lekko ją ugniatając, po chwili odcisnąć z nadmiaru wody.
- Do odciśniętej kapusty dodać mięso, suchy ryż, kaszkę (kaszkę dodaje jeśli masa się rozpada przy formowaniu) , cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem do smaku.
- Formować na kształt gołąbków i obsmażyć z obu stron (W wersji „fitt” ułożyć swobodnie w naczyniu żaroodpornym podpiec około 20 min w piekarniku bez sosu. Sos dodać dopiero gdy lekko się zarumienią.)
- Gołąbki przekładać do dużego rondla/naczynia żaroodpornego i zalać ciepłym sosem pomidorowym. Sos musi w pełni zakrywać gołąbki, a nawet powinno być go więcej, gdyż w trakcie gotowania gołąbki wchłoną sos. Jeśli sosu jest za mało, ryż może być lekko twardy. Dlatego w trakcie gotowania/pieczenia należy w razie potrzeby dolać sosu/wody.
- Gotować na małym ogniu albo piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez co najmniej godzinę.
- Z tego przepisu wychodzi około 9-10 gołąbków. Ja używam do odmierzania porcji miarki 1/2szkl. Takie porcje są bardzo podzielne.
Smacznego