Dzisiaj wrzucam przepis, na który czeka wiele osób.
Miałam go zrobić osobiście no ale…
No właśnie, ale każdy w naszej rodzinie ma potrawy, które robi najlepiej.
Tak się składa, że chociaż uwielbiam gotowanie, to jednak zamiast placków wolę zdecydowanie robić mięsa. Być może z tego względu, że z ciast najbardziej lubię schabowego.
W naszej rodzinie istnieje niepisana umowa wymiany jedzenia. Każdy jest dobry w czymś innym i każdy ma „swoje” potrawy.
Nasza „wymiana jedzeniowa” wygląda mniej więcej tak:
Ola organizuję jakąś większą imprezkę. Sama siedziałaby w kuchni od rana do nocy przez 3 dni. Jednak Ola ma dobre duszyczki (siostra, ciotki, teściowa, kuzynki, koleżanki), które z chęcią jej pomogą. Każda zrobi jedną potrawę (placek, sałatka, bigos itp.)
Ola ma o wiele mniej roboty, a menu i potrawy tak urozmaicone jakby zamówiła najbardziej wymyślny catering.
Następnie gdy inna „dobra duszyczka” organizuję imprezę Ola przygotowuje np. Roladę Serową, Sałatkę z ananasem i kurczakiem, Szaszłyki z krewetkami czy Smalec z fasoli itd.
Każdy jest zadowolony. Najbardziej jednak Ci co jedzą.
Sernik z dzisiejszego przepisu wykonała Aśka (Pozdrawiamy :* )
Każdy kto jadł go na ostatnich imprezach zachwycał się i prosił o przepis.
Sernik z polewą z białej czekolady
Składniki:
- 1 kg sera (2 „kiełbaski”)
- 2 szkl. cukru
- ½ szkl. oleju
- 2 szkl. kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 1 szkl. mleka
- 2 budynie śmietankowe
- Herbatniki
Sposób przygotowania.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Budynie rozpuścić z mleku.
- W dużej misce umieścić: ser, cukier, olej, kwaśną śmietanę, żółtka, i rozpuszczone budynie. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papeierm do pieczenia, a następnie herbatnikami i wylać masę serową. Piec w 180 C przez ok 1 godzinę i 15 min.
Polewa
- 1 serek mascarpone
- 2 białe czekolady.
- Ciasto musi być dobrze wystudzone przed polaniem polewą. Jak będzie za ciepłe to „wciągnie” polewe.
- Czekoladę rozpuścić. Poczekać aż przestygnie i wymieszać z serkiem mascarpone.
- Polać sernik polewą. Jeśli ktoś lub można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje