GOTUJE

Sernik z polewą z białej czekolady. Rozpływa się w ustach-dosłownie

Dzisiaj wrzucam przepis, na który czeka wiele osób.

Miałam go zrobić osobiście no ale…

No właśnie, ale każdy w naszej rodzinie ma potrawy, które robi najlepiej.

Tak się składa, że chociaż uwielbiam gotowanie, to jednak zamiast placków wolę zdecydowanie robić mięsa. Być może z tego względu, że z ciast najbardziej lubię schabowego.

W naszej rodzinie istnieje niepisana umowa wymiany jedzenia. Każdy jest dobry w czymś innym i każdy ma „swoje” potrawy.

Nasza „wymiana jedzeniowa” wygląda mniej więcej tak:

Ola organizuję jakąś większą imprezkę. Sama siedziałaby w kuchni od rana do nocy przez 3 dni. Jednak Ola ma dobre duszyczki (siostra, ciotki, teściowa, kuzynki, koleżanki), które z chęcią jej pomogą. Każda zrobi jedną potrawę (placek, sałatka, bigos itp.)

Ola ma o wiele mniej roboty, a menu i potrawy tak urozmaicone jakby zamówiła najbardziej wymyślny catering.

Następnie gdy inna „dobra duszyczka” organizuję imprezę Ola przygotowuje np. Roladę Serową, Sałatkę z ananasem i kurczakiem, Szaszłyki z krewetkami czy Smalec z fasoli itd.

Każdy jest zadowolony. Najbardziej jednak Ci co jedzą.

Sernik z dzisiejszego przepisu wykonała Aśka (Pozdrawiamy :* )

Każdy kto jadł go na ostatnich imprezach zachwycał się i prosił o przepis.

Sernik z polewą z białej czekolady

sernik-z-biala-czekolada-2

Składniki:

  • 1 kg sera (2 „kiełbaski”)
  • 2 szkl. cukru
  • ½ szkl. oleju
  • 2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • Herbatniki

Sposób przygotowania.

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Budynie rozpuścić z mleku.
  3. W dużej misce umieścić: ser, cukier, olej, kwaśną śmietanę, żółtka, i rozpuszczone budynie. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papeierm do pieczenia, a następnie herbatnikami i wylać masę serową. Piec w 180 C przez ok 1 godzinę i 15 min.

Polewa

  • 1 serek mascarpone
  • 2 białe czekolady.
  1. Ciasto musi być dobrze wystudzone przed polaniem polewą. Jak będzie za ciepłe to „wciągnie” polewe.
  2. Czekoladę rozpuścić. Poczekać aż przestygnie i wymieszać z serkiem mascarpone.
  3. Polać sernik polewą. Jeśli ktoś lub można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
  4. Ciasto przechowywać w lodówce.

sernik-z-baial-czekolada-1

sernik-z-baial-czekolada-3

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…