Szybko, szybko dopóki jest rabarbar! Koniecznie musicie zrobić najlepsza tartę z rabarbarem!
Zrobiłam ją bardzo spontanicznie. Babcia spodziewała się gości, a nie mieliśmy w domu absolutnie nic do kawy. Jedynie rabarbar czekał na swój los, aby wylądować w ulubionym kompocie.
Trudno rabarbarze dziś nie dzień na kompot, idziesz do tarty. Chciałam zrobić rustykalną Galette , tak ostatnio modną. Jednak w tym domu tyle miłośników bezików, więc wybór padł na pierzynę z bezy.
To był strzał w dziesiątkę.
Zrobiłam oczywiście 1 dużą tartę dla gości i 1 małą tartaletkę dla mnie do spróbowania. Akurat była sobota, a że zawsze odchudzam się od poniedziałku, więc sobie nie żałowałam.
Oszalałam. Smak obłędny. Zrobiłam kilka zdjęć na szybko telefonem, bo stwierdziłam że po pracy zrobię aparatem.
Wróciłam i co ja patrzę został 1 mały „klinik”. Kamil skomentował „Widzisz kochanie jak Twoja tarta wszystkim smakowała, po 3 razy sobie dokładali„. Dla mnie nie ma lepszego komplementu niż gdy goście biorą dokładki. Dokładka to najlepszy komplement dla każdej gospodyni, więc nie wstydźcie się nigdy brać dokładek, w szczególności w moim domu.
Zostawiłam ten ostatni kawałek na drugi dzień, z zamiarem zrobienia zdjęcia. Rano wpadła siostra na szybką kawę (podobno też się odchudza od poniedziałku) i nim zdążyłam zrobić zdjęcie zostały po niej okruszki.
Tarta obłędnie pyszna i znika w kilka chwil. Koniecznie zróbcie na niedzielę do kawy.
Tarta z karmelizowanym rabarbarem i bezą
Kruche Ciasto: (zapamiętajcie ten przepis przyda się nie raz)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 6 łyżek lodowatej wody
- Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, i wiórki kokosowe i wymieszać.
- Dodać zimne masło i ugniatać jak kruszonkę. Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść ciasto.
- Włożyć do foliowego woreczka. Spłaszczyć i schować do lodówki na 30-60 min. W tym czasie zrobić farsz.
Farsz:
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki.
- Na patelnie wrzucić cukier i czekać aż powstanie karmel, można od czasu do czasu pomieszać lub poruszać patelnią. Gdy cukier się rozpuści dodać rabarbar i szybko mieszać. Zrobią się gdzieniegdzie „cukierki karmelowe”, ale rozpuszczą się po chwili. Chwilę prużyć na ogniu, aby rabarbar zmiękł, ale pilnować aby nie zrobiła się „paćka”. Na sam koniec wrzucić łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Zostawić do przestudzenia. W tym czasie zrobić bezę.
Beza:
- 3 białka kurze
- 150 g cukru
- szczypta soli
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier aż beza będzie gładka i lśniąca.
Łączenie:
- Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem.
- Wstawić do piekarnika na 10-15 min, aby się podpiekło. Wyciągnąć ciasto i zmniejszyć od razu temperaturę do 150 C. Na spód wyłożyć farsz z rabarbaru i następnie delikatnie bezę.
- Wstawić do piekarnika i piec około 50 min. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje