Kolejna potrawa z serii „Samo się robi”. Pyszne żeberka pieczone w sosie z coli, ketchupu i miodu.
Podejrzewam, że wielu z Was już zna tą potrawę, która smakuję rewelacyjnie. Żeberka są słodko-ostre i rozpływają się w ustach.
Idealna opcja na leniwy niedzielny obiad albo na kolację.
Gdy wpadają do nas znajomi, to nie chce mi się tracić czasu na siedzenie w kuchni. Tak rzadko mamy ostatnio czas na spotkania towarzyskie, że wolę sobie posiedzieć i pogadać. Najczęściej wybieram takie potrawy, które nie są czasochłonne i najlepiej niech „same się robią”.
Żeberka z coli idealnie pasują do pieczonych ziemniaków i lekkiej świeżej sałatki.
Żeberka najlepiej zamarynować dzień wcześniej (im dłużej stoją w marynacie, tym lepsze).
Gdy spodziewasz się gości, przygotuj sobie wszystko wcześniej.
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki obsyp dowolnymi przyprawami z odrobiną oliwy. Schowaj do lodówki.
- Przygotuj żeberka.
- Pokrój świeże warzywa na sałatkę i przygotuj dressing.
- Przygotuj szklanki i talerze. Schłodź napoje.
- Godzinkę przed przyjazdem gości żeberka w naczyniu żaroodpornym wstaw do piekarnika. Po pół godziny przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz wszystko w termoobiegu. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać ziemniaki.
Wszystko będzie gotowe, gdy goście przyjadą. Gdy goście zasiądą do stołu wyłóż wszystko na półmiski i podawaj.
Żeberka w coli i ketchupie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie (1-2 łyżki)
- Marynata
- 1 szkl. coca-coli
- 1 szkl. ketchupu (najlepiej ostry, ja ze względu na dzieciaki robię z łagodnym)
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawami, dodać pokrojoną cebulkę i czosnek.
- Polać żeberka marynatą i wymieszać wszystko.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
- Żeberka piec w 180 °C przez 1,5 godziny (Ja piekę w termoobiegu pod przykryciem. Co jakiś czas przewracam i mieszam, aby się nie przypaliło. 20 min przed końcem zdejmuję przykrywkę aby sos odparował i się zredukował.)
- Gdy wyciągnę żeberka na półmisek, dolewam trochę wody (ok 1/2 szkl.) do pozostałego sosu. Mieszam wszystko i następnie blenduje. Sos jest gładki i aksamitny.
Mówię Wam – pyszota!
Smacznego 🙂
OlaKombinuje
Obserwuj mnie na facebooku i bądź na bieżąco 🙂